MATCHi meets Amanda Girdo

HÖLLVIKEN. I augusti 2020 blev Amanda Girdo en av MATCHis ambassadörer. Knappt ett halvår senare tar vi ett snack om det minst sagt lyckade året som gått och om rollen som ung, snabbt klättrande talang i ett land där padeln fortfarande i högsta grad utvecklas.

 

Från Americanos till A-klass

Utöver att vår intervju strax innan jul görs via telefon är det inte mycket som skvallrar om att 2020 präglats av en pandemi när Girdo blickar tillbaka på året som gått. Ett fantastiskt partnerskap med Anna Åkerberg, topplacering i den svenska rankingen och otaliga intervjuer och artiklar om det 17-åriga padelstjärnskottet från Höllviken är bara några exempel på vad året innefattat.

Snabbt har det gått, det håller Amanda med om, sedan hon valde att lägga tennis och en lovande golfkarriär åt sidan för att satsa helhjärtat på padel. Intresset väcktes för ungefär tre år sedan efter att ha provat på sporten för första gången i Spanien. ”Sen började jag spela lite här hemma och det visade sig att jag hade en liten fallenhet för det”, minns hon med ett skratt. Hon började sätta sig in i sporten och det dröjde inte länge innan lördagspadel och americanos byttes mot allt mer seriös träning. Under sin första A-klasstävling i SPT 2020 spelade Girdo mot både Åkerberg och Barre som då var förebilder. Hon berättar med ett skratt att hon fick stordäng, men också att en verklig gnista tändes.

”Någon dag ska jag stå där och verkligen ha en chans”, minns hon att hon tänkte.

 

Efter att samma höst blivit uttagen till både JVM och EM skulle hon senare börja spela ihop med Åkerberg, som även hon är ambassadör för MATCHi.

 

Samspelt duo och orädd lekfullhet

Girdo och Åkerberg har verkligen blivit en duo att räkna med och har hittills vunnit både SM och flera SPT-tävlingar ihop. Hemmaplan för träning är MATCHi-anslutna Padelcourt 9 och Amanda konstaterar att hon och Anna har en riktigt fin dynamik både på- och utanför padelbanan.

”Vi är väldigt ärliga mot varandra och kan verkligen motivera och peppa varandra. Anna är ju väldigt erfaren så jag är väldigt glad att jag fick möjligheten att börja spela med henne. Sen klickar vi jättebra också. Vi är väldigt samspelta och jag har verkligen fått en ny vän”.

 

 

Amanda har inte svårt för att tro på sig själv och är fullt medveten om att hon gjort sig förtjänt av sin plats i toppen av Sveriges padelelit, men svarar ödmjukt att hon har svårt att sätta fingret på vilka styrkor som tagit henne dit hon är idag. ”Jag brukar säga att jag lärde mig läsa spelet genom att mina föräldrar uppfostrat mig med mycket sport”,  berättar hon, och reflekterar även kring att hon var precis lagom inmatad i tennisen för att inte behöva jobba bort toppslag men också utveckla en orädd spelstil som bygger på explosivitet och lekfullhet.

”Jag tycker om att trixa och testa mig fram genom att bara känna på bollen och se vad som passar min spelstil, och det är kanske så jag har utvecklats också”, funderar hon.

 

En förebild för padelns utveckling

Under 2020 har det varit svårt att missa Girdos framfart i den svenska padelrankingen, och i kombination med talangen har hennes unga ålder varit ett uppmärksammat faktum. Många artiklar har inletts med just ”17-åringen som […]” och Amanda konstaterar att det är lite speciellt, sett till hur alla 17-åringar i Spanien ”nästan är världsmästare” som hon skämtsamt beskriver det. Hon är dock bara glad att vara ansiktet utåt för utvecklingen av en stark juniorelit inom svensk padel.

Jag hoppas verkligen att jag kan vara en förebild för många yngre, framför allt tjejer. Att jag kan visa att det går, att man kan vara rankad nummer ett i Sverige som sjuttonåring och platsa där!”

 

Mot världsrankingen

Att Girdo kan gå hur långt som helst råder det inga tvivel om och hon har inga planer på att nöja sig här. Fram till sommaren kommer mycket fokus ligga på att bli klar med gymnasiet. ”Jag är ju trots allt faktiskt ”bara nyss fyllda 18 år””, skrattar hon och berättar att hon är mån om att skaffa en grund att kunna falla tillbaka på. Dock är det padeln hon kommer att satsa på och hård träning är en självklarhet.

”Under 2021 kommer jag fortsätta spela SPT med Anna. Kanske försöker jag kvala in till WPT om det är möjligt med pandemin, och göra mig redo att kunna flytta ned till Spanien i höst.”

 

Amanda ser positivt på de möjligheter som finns i Spanien men hoppas också att padeln fortsätter utvecklas i Sverige till den grad att man kan nå världsrankingen och samtidigt bo och träna här. För det är givetvis världsrankingen som är målet och hon berättar att det är en otroligt stark drivkraft som hon aldrig hade i golfen eller tennisen.

”Det är så viktigt att man har kul när man spelar och jag är så glad att jag tog steget att satsa på padeln. Här känner jag verkligen att jag längtar efter nästa tävling. Det blir som ett beroende när man verkligen hittar sin passion för något.”

 

 

Girdos orädda sida gör sig påmind när hon, på tal om denna drivkraft, än en gång uppmanar fler unga att våga satsa, ta plats och tro på sig själva när man hittar en idrott man brinner för.

”Om du är 15 år och vill spela SPT A-klassen, är det bara att kötta. Du platsar där! Vill du spela WPT, testa! Det värsta som kan hända är att det inte går och du får träna mer och försöka igen!”

 

Vi på MATCHi ser verkligen fram emot att fortsätta stötta och följa Amanda framöver. Vi är så stolta över att ha en ambassadör som är med och utvecklar sporten genom att visa hur långt man kan gå när man följer sin passion!