MATCHi meets Padel United

GÖTEBORG. Med 32 banor fördelat på två hallar inom bara några hundra meters avstånd i Bäckebol, gör Padel United snart entré med besked i Göteborgs padelvärld. Bakom storsatsningen står bröderna Rikard och Markus Hellqvist. Vi ringde upp Rikard för ett samtal om den omfattande expansionen och vilka möjligheter den kommer att medföra.


Bröderna Rikard och Markus Hellqvist växte upp i Katrineholm men flyttade tidigt till Stockholm för jobb och fotboll i Brommapojkarna. Så småningom skulle de båda komma att fastna för padel, och Rikard beskriver hur de för tre år sedan valde att agera utifrån den redan då knappa tillgången på lediga banor.

“Vi började se oss om efter en passande lokal, och 1:a augusti 2018 öppnade vi Padel Flemingsberg med 6 banor, som vi initialt drev vid sidan av våra heltidsjobb och har kvar även idag.”  

Anläggningen där allt började, Padel Flemingsberg

 

Totalt 55 nya banor 

Padel United bygger på en familjär och välkomnande atmosfär och Rikard och Markus fattade snabbt tycke för arbetet. De har dessutom en gemensam förkärlek för egenföretagande, och det naturliga steget blev därför snart att satsa fullt ut på padelverksamheten. Den 1:a januari 2020 lämnade de sina ’vanliga jobb’, och ambitionen var att ”göra ett försök att expandera”, som Rikard ödmjukt formulerar sig kring det faktum att de ett år senare kommer att ha öppnat totalt 55 nya banor, varav 32 i Göteborg.

Första steget i Padel Uniteds expansion är en hall i Rosersberg med 10 banor och en i Västerhaninge med 13 och arbetet med dessa påbörjades strax innan Rikard och Markus fick kontakt med Castellum i Göteborg. Trots detta kunde de omöjligt tacka nej när de blev erbjudna de båda lokaler i Bäckebol som nu kommit att bli ansiktet utåt för deras storsatsning.

”Vi blev helt blown away när vi besökte lokalerna. Det var kärlek vid första ögonkastet och det gick inte att välja bort en av dem. Vi hann egentligen precis tillbaka till Stockholm igen innan vi ringde och tackade ja till båda”, minns Rikard med ett litet skratt.

 

Oändliga möjligheter

Lokalerna har en takhöjd på 11 respektive 13 meter och kommer att rustas med 15 respektive 17 banor för en modern spelupplevelse som kommer genomsyras av Padel Uniteds signifikativa familjära atmosfär. Rikard beskriver ivrigt hur de nu kommer ha möjlighet att arrangera sådant de länge velat men helt enkelt inte haft utrymme för tidigare. Till exempel ser de fram emot att kunna hålla seriespel och Americanos och ändå ha utrymme för ordinarie bokningar. Den ena lokalen är dessutom perfekt för konferenser och liknande, tack vare ett vackert läge med utsikt över älven, och här fantiserar Rikard även högt om att bygga utomhusbanor i framtiden.

 

 Vackert läge vid älven för en av Göteborgslokalerna

32 banor kan låta mycket, men padelns explosionsartade efterfrågan har snabbt har skapat en marknad där det inte på något vis känns oproportionerligt. Tvärtom har bröderna övervägande mötts av positiv respons och Rikard ser positivt på padelns fortsatta popularitet och utvecklingsmöjligheter. I synnerhet lyfter han den generation som nu blir den första att växa upp med sporten. 

”Jag tror att padeln kommer att vara som vilken sport som helst, där man börjar spela tidigt för att sedan antingen satsa mot något slags elit eller bibehålla sporten som hobby”, spekulerar han och ser mycket positivt på möjligheten att nu kunna sätta av banor för juniorträning med duktiga tränare. “På så vis kan vi bidra till att alla som vill får möjlighet att spela padel och utveckla sitt spel redan från start. Tänk dessutom vilken grej att som förälder kunna prata ihop sig med andra och boka en egen bana medan barnen tränar!”

 

Det är tydligt att Rikard och Markus ser stora möjligheter i och med expansionen och att de är ivriga att öppna. Inte mindre än tre team kommer att jobba med att bygga upp banorna och förhoppningen är att öppna den första av Göteborgsanläggningarna i mitten av december. Tvillinghallen bara några hundra meter bort beräknas stå klar strax efter årsskiftet. Båda hallarna kommer att kunna bokas via MATCHi och vi är minst sagt taggade på att se denna storsatsning bli verklighet!

 

Rikard och Markus 3 bästa tips för dig som vill öppna padelanläggning:

  1. Gör hemläxan innan kring området du vill öppna i. Padelintresset må ha vuxit explosionsartat men det är en grundläggande förutsättning att det faktiskt finns en målgrupp att vända sig mot.
  2. Var beredd på att det är ett krävande arbete, i synnerhet under uppbyggnaden men även i själva verksamheten. Det är fantastiskt roligt att driva en padelanläggning men det kräver att du investerar både tid och engagemang.
  3. Be om hjälp! Antagligen det mest värdefulla tipset är att rådfråga någon som själv har erfarenhet i branschen. De flesta är glada att dela med sig, och det är bästa sättet att försäkra sig om att man är förberedd på alla praktiska och ekonomiska faktorer.