MATCHi MEETS PDL Linköping

LINKÖPING. Att driva en padelanläggning i Sverige handlar på många sätt om att hitta sin egen väg i en explosionsartad popularitetsvåg, något som i högsta grad kan sägas gälla för PDL center i Linköping. Nu har de siktet inställt på ungdomssatsning och föreningsverksamhet för att fortsätta utveckla såväl anläggningen som sporten. Vår kollega Sofia träffade hallchefen Micke Berggren för ett samtal om hans egen resa från eventbranschen till PDL och om sportens balansgång mellan utvecklingspotential och affärsmöjligheter.

 

 

Öppnade i ett riktigt gynnsamt läge

Helt sedan öppningen i februari 2018 har PDL Linköping varit en stor aktör i padelvärlden och Micke konstaterar att det fanns tydliga fördelar i att PDL redan då hade värdefull erfarenhet i ryggen. “Vi började med 11 banor och var då Nordens största anläggning. Sen poppade det upp några fler så vi byggde ut med två banor i augusti 2019 när någon hade öppnat 12 stycken” förklarar han med ett litet skratt. Micke beskriver det som att de öppnade i ett riktigt gynnsamt läge, då det fanns en enorm efterfrågan på padel, och att intresset sedan dess bara har fortsatt växa.

 

Härlig atmosfär och peppade spelare

Något som för Micke varit särskilt påtagligt är den stora variationen av spelare som än idag fortsätter strömma in, och den härliga atmosfär som detta skapar. “Alla som kommer hit är peppade på att spela. För många är det första gången och i stort sett alla som testar tycker att det är superkul”, berättar han, och betonar att just nöjda spelare är den största drivkraften.

 

Micke är van vid det sociala från sin bakgrund i eventbranschen, men även andra aspekter av den tidigare yrkesrollen har gjort sig påminda i padelbranschen. Projektledarkompetensen har kommit väl till pass både under SM 2018 och inte minst i anläggningens seriespel med 192 lag i 24 divisioner. “De sakerna kittlar till lite extra i utmaningsnerven kontra ströbokningar. Det är ju en utmaning att få det att funka med banbokningar, spelschema och sånt som flyttade matcher” -förklarar han ivrigt. 

 

 

Vill utveckla sporten genom ungdomsverksamhet 

Det som lockade med att ta sig an rollen som hallchef för PDL Linköping var för Micke främst möjligheten att vara med och bygga något från grunden, och när han nu blickar framåt ser han att mycket utvecklingspotential framöver finns i föreningsverksamhet. Det finns en snabbt växande trend i att i synnerhet ungdomar vill träna padel på ett sätt som kräver mer fokus på gruppträning. Inom just padel skapar detta dock lätt ett slags vägskäl, då ett stort antal hallar drivs av privatpersoner som måste prioritera ströbokningar över kursträning för att få hallen att gå runt ekonomiskt.

 

“Det är en utmaning för sporten att möjliggöra föreningsverksamhet utan att det ska behöva vara ett val mellan intäkter och kostnader när man inte får kommunalt stöd för kursverksamhet. Sen vet jag att padelförbundet gör ett stort jobb för att utveckla föreningsverksamheten, med olika typer av stöd som gör att man skall kunna göra sådana här saker” -säger Micke.

 

Nästa utmaning är att hitta ett kursformat som passar för sporten eftersom spelarnivån blir avgörande på ett mer individuellt plan än inom till exempel fotboll eller andra lagsporter. Detta jobbar man hårt med på PDL Linköping, där intresset för barn- och ungdomspadel syns tydligt i såväl veckovis kurser som summer camps, och Micke betonar vikten av att ta vara på detta. Han har svårt att tro att padeln skulle bli överetablerad, då det snabbt blivit en folksport utan dess like, men tror att föreningsverksamheten är nästa steg i sportens utveckling.  “Det är ju ungdomarna som är framtiden, så det gäller att fånga upp dem innan de springer iväg till andra sporter!”

 

Vi på MATCHi kan inte annat än hålla med, och är minst sagt taggade på att tillsammans med Micke och PDL fortsätta utveckla sporten för att få fler att spela mer! 

 

Mickes topp 3 tips för den som vill starta och driva en padelanläggning

  1. Var lösningsorienterad och flexibel, i synnerhet under själva byggnadsprocessen och inför öppning. “Det finns en hel del rookiemisstag som är lätta att göra om man är helt ny och skall bygga en padelhall, och det finns absolut fördelar i att arbeta ihop med någon som har viss erfarenhet och kunskap.”

  2. Förvänta dig inget vanligt 8-17-jobb. “Att spelarna är nöjda är den absolut största drivkraften och därför måste man vara bekväm i att vara tillgänglig och vara extremt serviceinriktad”.

  3. Man måste vara social. “Även detta har att göra med att man måste vara den som alltid tar sig tid för att spelarna skall känna sig sedda och välkomna i alla lägen, för utan dem är vi ingenting.”

 

Under hösten planerar PDL Linköping, utöver ungdomssatsningen, att utveckla användningsmöjligheterna för de nya konferensrum som stod färdiga i våras. På grund av pandemin fick man göra vissa ändringar i de ursprungliga bokningarna, men nu är förhoppningen att  komma igång med företagsevents, konferenser och liknande. I och med den höga beläggning de generellt har från 16-22 är det just inom dagtidsaktiviter som Micke ser en stor utvecklingspotential framöver.