tennis balls in a basket on a court

Bollkontroll – bakom kulisserna i bollfabriken

FUN FACTS. Alla som spelar racketsport vet hur viktigt det är att hålla ögonen på bollen. Dessutom måste man veta hur olika slag påverkar dess hastighet, bollbana, spinn och studs. Hur det går till när bollen produceras behöver man däremot inte veta. Men det är ändå ganska intressant. Vi har tittat närmare på hur några av våra favoritbollar blir till.

 

Högtryck för tennis och padel

Trots att sporterna har stora skillnader är bollarna som används för padel och tennis nästan identiska. Det finns några olika varianter på framförallt tennisbollar men de tillverkas på liknande sätt. Mjukt gummi pressas genom stora valsar för att skapa en fast och följsam konsistens. Bitar av gummimassan placeras på något som påminner om en muffinsplåt med halvklotsformade fördjupningar. En press trycker ut gummimassan till skålformade bollhalvor. Bollhalvornas kanter trimmas, limmas och sammanfogas under enormt tryck och hetta så att gummit vulkaniseras och ger bollarna hög hållfasthet och elasticitet. Precis innan de båda halvorna fogas samman fylls bollarna med tryckluft eller kväve för att skapa så kallade gasfyllda bollar. Padelbollar och tennisbollar avsedda för hög altitud har ett något lägre tryck än vanliga tennisbollar. Det finns även trycklösa bollar, som alltså har samma tryck som den omgivande atmosfären.

 

Gummibollarnas yta slipas innan de rullas i lim. Ytskiktet fästs genom att två utstansade bitar av gulgrön filt formas runt bollen med millimeterprecision. För att få bort eventuella luftbubblor rullas bollarna under en stor press innan de genomgår ytterligare en vulkaniseringsprocess för att ytskiktet och den underliggande gummibollen ska svetsas samman. Nu återstår bara en sväng i torktumlaren för att fluffa upp ytskiktet innan bollarna förses med logotype och paketeras i cylinderformade rör. För att de gasfyllda bollarna inte ska förlora studsförmågan förvaras de i förpackningar med samma tryck som inuti bollen. Det är förändringen i tryck som orsakar det glada champagne-poppet när man öppnar ett rör nya bollar.

 

Lätt som en fjäder – men allt annat än enkelt

Att tillverka en fjäderboll för badminton är en komplicerad process med många manuella inslag. För motionsspel kan man använda badmintonbollar av plast eller konstgjorda fjädrar men i officiella sammanhang ska det vara riktiga fjädrar från gås eller and. De allra tjusigaste badmintonbollarna har bara fjädrar från gåsens vänstervinge (!). Innan bollen ens kan börja produceras måste fjädrarna plockas, sorteras, tvättas, torkas, skäras till och delas upp efter färg, form, storlek och fjädrarnas vinkel. För att en boll ska vara korrekt balanserad måste fjädrarna vara i princip identiska.

 

Fjäderbollens bas består av kork och syntetiskt skum som täcks av tunt läder på utsidan. En maskin gör sexton små hål längs med kanten på basens topp. Där sticks fjädrarna ner och deras vinkel justeras för hand. För att kontrollera att fjädrarna är korrekt vinklade testas varje boll i en cylinder med strömmande luft. När bollen är välbalanserad limmas fjädrarna på plats. För ytterligare stabilisering sys de samman i varandra med två sömmar. Det hjälper bollarna att behålla sin form trots att de piskas fram och tillbaka över nät i flera hundra kilometer i timmen.

 

Efter ytterligare ett vindtunneltest limmas trådarna på plats och en färgremsa markerar den specifika fjäderbollens hastighet; grön för långsam, röd för snabb och blå för mittemellan. I det slutgiltiga testet matas bollen ner i en maskin där ett mekaniskt badmintonrack slår till bollen och dess flyglängd kontrolleras. De godkända fjäderbollarna packas i rör och får flyga ut i vida värden.

Badminton ball laying on a badminton racket

 

Vällagrad plast till bordet

En pingisbolls liv börjar som två platta cirklar av plast. Rundlarna vägs, mäts och kvalitetskontrolleras innan de som klarar testet åker vidare till formpressen. Kopparklot formar de platta bitarna till skålformade halvor samtidigt som de sköljs med hett vatten för att inte spricka. Kanterna trimmas och de båda halvorna limmas ihop. Sen lagras bollarna i en viss temperatur och luftfuktighet i drygt två veckor innan de återigen genomgår kvalitetskontroller. Merparten av bollarna går vidare till logotryck, packning och transport men de allra bästa kan se fram emot ett liv som tävlingsbollar. Dock måste de först klara ytterligare tuffa kontroller.

several table tennis balls laying on top of each other

Double Happiness (DHS) i Shanghai är en av världens störta producenter av pingisbollar. Där produceras tävlingsbollar på löpande band – bokstavligen – men för att säkerställa att bollarna är perfekta genomförs noggranna tester för hand. Ytskiktet och limningen granskas under lupp. Man testar vikten, hårdheten, formen och hur rakt de rullar. Varje moment kräver manuell handpåläggning och varje boll inspekteras separat. Precis som för spelarna är det höga krav för att en bordtennisboll ska få delta i OS.

 

Skribent: Katarina Warnström