Two men on a blue padel court

MATCHi MEETS Ultimate Padel

STOCKHOLM. Med sina 18 nybyggda padelbanor belägna i norra Stockholm så kan Ultimate Padel vara på väg mot en av de mest hypade premiärerna i svensk padelhistoria. Hemlighetsmakeriet och upptrappningen inför lanseringen har varit enorm och vår kollega Sofia har intervjuat två av grundarna bakom denna närmast mytomspunna anläggning. Äntligen kan MATCHi nu avslöja var Ultimate Padel kommer att ligga.

 

Historien bakom Ultimate Padel

Den som någon gång försökt sig på att boka en padelbana i Stockholm en vardagseftermiddag vet att det ofta kan vara lättare sagt att gjort. Det har inte undgått någon att intresset för padel i Sverige har sett en närmast explosionsartad ökning. Utbudet av padelbanor i huvudstaden har däremot inte ökat i samma takt, något som Felix Johansson och Emil Sigvardsson har personlig erfarenhet av.

“När vi pluggade E-handelsutbildningen på IHM Business School Stockholm hade vi en tanke om att skapa en e-handel för padel. I och med att vi både tycker det är så himla roligt att spela padel och att det är en sport som växer otroligt så kändes det rätt. Jag kommer från Täby och vet att det inte finns så många padelhallar i norra Stockholm och det är redan stort tryck på de som finns i västra och södra Stockholm. Det är väldigt svårt att få tider att spela så därför övergick idéen istället till att starta en anläggning norr om Stockholm”, berättar Felix leendes.

 

Från idé till verklighet

De slog ihop sig med två lite mer erfarna personer från retailbranschen, Lars och Per. Det dröjde inte länge innan projektet gick från idé till verklighet och snart slår de upp dörrarna till en av Stockholms mest exklusiva padelanläggningar.

“Hallen som vi ska öppna är 5 500 kvm, vilket gör det till en av de största i Sverige. Vid öppning blir det 18 banor, varav 14 är dubbelpanoramabanor och 4 singelpanoramabanor. Vi har även en option på att bygga utomhusbanor som gör att det eventuellt blir 4-6 banor utomhus till nästa sommar”, säger Felix.

Mycket fokus har legat på att skapa en premiumkänsla i hallen, vilket också är en av anledningarna till att anläggningen har fått sitt namn.

“Vi har upplevt att det ibland varit att man känner att man inte vill byta om i omklädningsrum och så där. Därför har vi satsat mycket på att det ska vara en härlig, gemytlig upplevelse att komma till oss. Därav har vi ju dels arbetat utifrån namnet ‘Ultimate Padel’ men också visionen om att skapa den ultimata padelanläggningen. Alltifrån att du kommer in till omklädningsrummet till när du kommer ut och spelar så ska det vara så trevligt som möjligt så att vi blir det självklara valet och gör att du kommer tillbaka nästa gång”, fortsätter Felix.

Det är tydligt att det finns en ambition om att Ultimate Padel ska bli en tydlig profil inom padelvärlden, både i Sverige och internationellt. Att anordna större tävlingar är ett steg i den riktningen menar Emil:

“Vi bygger en hall som ska klara av alla sorters tävlingar. När vi har byggt den här hallen så har vi kollat på Internationella padelförbundets regler för anordningar av tävlingar, både nationellt och internationellt. Vi uppfyller i stort sätt alla krav. Alltifrån belysningskapacitet till antal duschar i omklädningsrummen till antalet matchgodkända banor och integrerade läktare. Vi har belysning på våra centercourts som gör att vi kan filma i 8K HD, det är det ingen annan anläggning i Sverige som har. Därför har vi väldigt goda förutsättningar till att anordna SPT tävlingar och SM och förhoppningsvis även kval till WPT i framtiden”.

 

Förutom premiumkänslan vill de säkerställa att det ska finnas något för alla på deras anläggning. Bland annat satsar de på att bygga upp en ungdomsakademi för att kunna vara med att fostra Sveriges framtida padelstjärnor.

 

Att fostra padelsveriges framtida stjärnor

Allt fler padelklubbar i Sverige satsar på att utveckla sina ungdomsverksamhet. Sommarens många sommarläger för barn och ungdomar runt om i landet är ett tydligt tecken på att ungdomsverksamhet inom padel är på uppgång. Det är en trend som även Ultimate Padel har snappat upp och vill vara med att utveckla.

“Sverige är ju ett land som inte ligger alls långt efter de stora nationerna i padel. Sverige har alla förutsättningar för att bli en padelnation av högsta klass. Vi har en del svenska spelare i toppen och som inte har långt kvar för att ta det där sista klivet. Inom ett par år tror vi absolut att vi kommer ha svenska spelare på topp 50 på WPT. Vi ser ju vår bit i pusslet med att vi vill vara med och bygga spelarna och bygga padelsveriges framtida stjärnor. Det är det vi tror på. Vi har varit i kontakt med flera tränare innan vi ens öppnat och många är jätteintresserad av att vara med på den här resan och bygga en ordentlig akademi som i dagsläget inte finns i den här delen av landet. Det ser vi som en jätteinspirerande och rolig grej att vara med att bygga”, säger Felix.

 

Ett framtida kedjekoncept

Vart framtiden bär av är inte helt spikat men att ambitionerna är höga råder det ingen tvivel om.

“Vi tror så pass mycket på det här konceptet att vi har för avsikt och vision att öppna Ultimate Padel på flera platser, inte bara i Sverige, utan även runt om i Norden och Europa. Vi har kikat en hel del på olika platser och vi börjar med att öppna här i Stockholm. Sen får vi se när konceptet rullas ut vidare på andra orter”, säger Felix.

“Och förutom att satsa mer på konceptet så kommer vi även som sagt att försöka göra stora satsningar på Ultimate Academy som blir vår akademi där vi vill fostra spelare från barnsben till att de blir elit. Så förhoppningsvis är en del av vår vision att se en av våra akademispelare som spelar på den absoluta världstoppen. Då känner vi att vi lyckats med vårt projekt. Sen om den spelaren kommer från akademin i norra Sverige eller om den kommer från den vi nu startar i Stockholm, det spelar inte så stor roll utan vi vill få sporten att växa överallt”, fyller Emil i.

 

Padelns utveckling i Europa

Padel som sport sprider sig över Europa och Norden är ett av de områden där intresset växer som mest just nu. Det byggs fler anläggningar än någonsin och Sverige är ett av de länder där det växer allra mest. Givetvis var vi nyfikna på att höra hur Felix och Emil ser på padelns utveckling runt om i Europa.

“Padeln är just nu bara i det tidiga stadiet. Sverige är ett av de länderna utöver Spanien och Argentina där sporten verkligen har tagit fart nu på senare år och det ska bli väldigt kul att se vad det leder till framöver”, säger Felix.

De vidareutvecklar sitt resonemang och menar på att kombinationen av att padel är en publikvänlig sport och att det är lätt att börja spela gör att intresset för sporten ökar så mycket som det gör.

“Det är ju en sport som funkar både live och på tv. Det märks att de jobbat väldigt hårt på WPT för att få det att se bra ut. I padel ser du allt som händer när du kollar på tv, du ser allt när du kollar live och det är jätteroligt att spela så du har ju tre stycken grejer som klaffar och det tror jag också kommer vara något som gör att padel kommer växa och bli mer globalt”, säger Emil.

“I tillägg till det så vet jag själv hur det var när jag började spela. Det är en väldigt låg tröskel, att bli bra på padel går ganska snabbt. Det är väldigt lätt att köra första gången, även om du möter någon som är på en högre nivå än vad du är till skillnad från tennisen exempelvis. Tennis är en sport som är lite svår att spela mot en som har olika nivåer. Det är ju en av sportens styrkor och en orsak till att padel blivit så populärt. Sen är det ju en social sport också och det märks. Det bildas communities runt om i landet, det skapas facebookgrupper, det blir snack på alla anläggningar och folk trycker upp tröjor och t-shirts. Det är väldigt kul att se”, säger Felix.

Att de vill vara med och driva padelns utveckling och framfart är tydligt, men de är också medvetna om att de på förhand inte har alla svaren.

”Vi kommer absolut göra en hel del misstag men vi kommer lära oss att bli bättre. Vi är jätteöppna för att hjälpa nya anläggningar med tips och råd om det behovet skulle finnas framöver”, säger Felix.

 

Topp 3 tips för den som vill starta och driva en padelanläggning

Vi bad dem även dela med sig av sina bästa tips för den som vill starta och driva en egen padelanläggning:

  1. Sätt spelarna först och gör din research
    Det vi gjorde var att göra en ordentlig research på vad spelarna vill ha. Lyssna på vad spelarna har för pain points och försök highlighta det i er hall. Det absolut viktigaste är spelarna och man måste se de som nyckeln i en padelhall. Det är de som kommer dit och driver upp intresset och sprider det vidare. Behandla de som det absolut viktigaste ni har på anläggningen.
  2. Spela på era styrkor
    Många anläggningar i Sverige är duktiga på många olika saker. Se till era styrkor – vad kan ni göra annorlunda? Och vad kan ni replikera lika bra?
  3. Gör det med passion
    Ha en genuin kärlek för sporten. Det hjälper väldigt mycket.

 

Avslöjandet vi alla väntat på

Vi avslutar hela intervjun med att fråga det som alla vill ha svar på: Var och när öppnar ni?

Det är med ett brett leende som Felix äntligen avslöjar:

“Vi kan äntligen gå ut med att vi kommer att öppna Ultimate Padel i Upplands Väsby. Vår anläggning ligger ett stenkast från E4:an/Bredden, vilket gör att vi är lättillgängliga varifrån man än kommer i stockholmsområdet. Vi välkomnar alla till oss på Johanneslundsvägen 7 i Upplands Väsby den 15:e oktober!”

Vi på MATCHi är taggade på att få följa med på Ultimate Padels resa framöver. Tillsammans får vi fler att spela mer racketsport🎾.

 

Kika in på deras hemsida om du är intresserad av att läsa mer om vad Ultimate Padel har att erbjuda. Du hittar den här.