Man och kvinna på tennisplan

“Det här är vi” med Linus Eriksson

DET HÄR ÄR VI. Linus Eriksson florerar flitigt inom tennissfären och hans passion för sporten är uppenbar. Som aktiv tävlingsjunior hängde han mycket på tennisbanor runt om i Sverige och idag har han sadlat om till tränare. Han fördelar sin tränartid mellan Smedslättens TK och som coach till sin tennissatsande flickvän Jacqueline ”Jackie” Cabaj Awad som haft en högsta WTA-rankning på 458. Vi på MATCHi tog oss ett snack med Linus för att höra mer om hans resa och vad det är som gör att han brinner så mycket för just tennis.

Passionen växte fram successivt

Redan som 5-åring kom Linus i kontakt med tennisen men man kan inte säga att det var kärlek vid första smashen.

”Det var när jag var fem år om jag minns rätt. Min vuxna granne på gatan spelade och gav mig ett racket som jag började spela med först på gatan och sen i Mölndals tennisklubb som mina föräldrar satte mig att börja i. Jag tyckte inte det var särskilt kul första året och hade tänkt sluta, men som terminsavslutning arrangerade klubben “Minitennisens dag”, en turnering där jag gick till final och fick ett pris med mig hem. Då ville jag fortsätta även nästa termin, och på den vägen är det”.

Med ett växande intresse kom även nya möjligheter över tid. Utöver sin träningskarriär har Linus även gjort en del andra projekt som att intervjua andra tränare, gjort reportage om olika klubbar och skrivit artiklar åt bland annat svenska Tennismagasinet. På frågan vad det är som gör att han brinner så mycket för just tennisen svarade han att det är en kombination av en rad olika faktorer:

Det är kul att vara en del av ett sammanhang, sen älskar jag pulsen och adrenalinet som tävlingsmomentet ger. Både när man själv spelade men jag upplever samma sak som coach också när min adept spelar match. Utöver det är resandet ett stort glädjeämne, att få möjligheten att resa till många länder och platser jag troligtvis inte besökt annars”.

När tennisen är en integrerad del av livet

Att tennisen är en djupt integrerad del av livet för Linus är tydligt. En del av hans arbete är att agera tränare åt sin flickvän Jackie. Under intervjun kom vi in på frågan hur det är att jobba med sin partner:

”Det finns så klart vissa fördelar och nackdelar. När vi väl är på tennisbanan är det inget jag tänker på. I Sverige är det kanske inte så vanligt, men utomlands på touren är det inget konstigt att spelare och tränare har en relation även privat. Sen kan man tycka vad man vill om det”, sa han glatt. Han berättade även om hur han fördelar sin tid som tränare.

”Då Jacqueline inte har särskilt stora ekonomiska resurser behöver jag få in min lön från annat håll. Därför jobbar jag motsvarande lite mer än en halvtid för vår tennisklubb Smedslättens LTK och tränar med Jacqueline på min fritid så att säga. Det blir oerhört mycket tid på banan, vilket är skoj men också slitsamt. Men det är det enda sättet vi kan få ihop vårt upplägg så länge vi inte får in fler sponsorer”. 

Att Linus brinner för sitt yrke är uppenbart när han delar med sig om vad han själv hoppas uppnå inom sin yrkesroll.

”Min dröm är att jobba som coach på touren framöver, och givetvis på så hög nivå som möjligt. Jag är fullt medveten om att jag kunskapsmässigt inte är där än, men jag försöker hela tiden lära mig och bli bättre. Därför är det kul att både jag och Jacqueline har samma dröm och ambitioner att ta oss uppåt. Det är inspirerande att vara ute på en gemensam resa”.

Vi avslutar intervjun med att fråga vart han ser att svensk tennis är på väg och han spår en ljus framtid för sporten.

”Svensk tennis är på väg uppåt! Självklart hade man kanske hoppats att det skulle gå ännu snabbare och vi varit ännu bättre redan nu, men det går framåt och det får vi inte glömma!”


För den som vill höra Tennismagasinets Podcast med Linus Eriksson i spetsen så finns den att hitta på Spotify.