Kvinna och boll på padelbana

Del 3: Två glada amatörer testar seriespel

Del 3 av 5

GÖTEBORG. Ännu en match har avgjorts och sakta men säkert jobbar vi oss igenom serien med blandat resultat. Söndagens match var nog den jämnaste på länge och visst är det lite extra roligt när det känns som om matchen kan gå åt vilket håll som helst🤩.

Halvvägs igenom serien

Så var vi där igen. Dags för spel på Padel Arena Frihamnen och humöret var som alltid innan ett padelpass på topp. En efter en började lagen trilla in och Linda och jag återupptog vår numera favorit sysselsättning i väntan på match: “Gissa motståndet”. Denna gången föll lotten på två trevliga kvinnor vid namn Helena och Lena och det kan ha varit den roligaste matchen sedan seriestart. 

Som sig bör började vi med att värma upp genom att bolla lite fram och tillbaka. Det är ett bra sätt att känna lite på motståndet. Föredrar de att lobba bollen, placera den eller kanske skruva den? Inte för att jag personligen vet vad jag skulle göra med den informationen annat än att förbereda mig mentalt. Det dröjde inte länge innan vi kämpade om ett avgörande game där första setet stod på spel. Vilken kamp det blev!🔥

Ett avgörande game

40 lika, fördel dem, 40 lika igen, fördel oss – och så höll det på i säkert närmare 10 minuter. Fram och tillbaka. Medan vi stod där och slets mellan hopp och förtvivlan så uppstod frågan: Varför räknar man ens poäng på det här sättet? Jag kan meddela att ingen av oss hade något bra svar (se nedan för kortare bakgrund). Till slut vann de tyvärr gamet och därmed även setet. Vi fortsatte att spela tappert men lyckades aldrig norpa åt oss ett set och förlorade tyvärr matchen. För att ta tillfället i akt och dra en gammal klyscha så säger jag: ‘Äsch, det var bara roligt’.

Med endast två matcher kvar i serien har vi inte mycket tid kvar att visa vad vi går för. Men vi misströstar inte, vi ser det bara som en möjlighet att tagga till lite extra mycket och kanske slänger vi ett extra öga på MATCHi Academy videorna som ligger uppe på Instagram. Har du inte kollat in dem så gör det, finns massa bra träningstips. Du hittar den senaste här 🎬

Hur funkar poängräkningen i padel och tennis?
Precis som i tennis så måste man i padel vinna minst 4 bollar för att vinna ett game. För att sedan vinna ett set måste man vinna minst 6 games. Hur räknar man då ett game? Jo, istället för att räkna en vunnen boll som 1,2,3 och så vidare så räknar man istället med 15, 30 och 40. I en gammal GP-artikeln säger Björn Hellberg, författare och tennisexpert, att det inte finns någon egentlig logik bakom poängräkningen utan att den uppkom som ett sätt att särskilja tennisen från andra sporter. Han tillade dock att det finns en del teorier om anledningen, bland annat att man tog en klocka och delade in den i fyra kvartar. Där varje kvart motsvarade en poäng och när man gått varvet runt har man vunnit ett game. Anledningen till att man inte säger 45 i stället för 40 sägs bero på att det var lättare för domaren att ropa “forty” än “fortyfive”. Hela artikeln hittar du här.

Linn Franzén
MATCHi

P.S. Driver du en anläggning och vill ha hjälp med att komma igång med seriespel? Hör av dig till någon av våra säljare på 031-38 07 200 (menyval 1) så fixar vi det tillsammans.