MATCHi meets Lars Sologub

”Om jag går till affären för att handla, eller på en restaurang för att käka – jag menar – man kan ju köpa att biffen inte är grillad helt som man vill om man ändå får ett trevligt bemötande och visad omtanke. Om hela upplevelsen är bra, men bemötandet är dåligt och man inte känner sig välkommen, så väljer man bort det stället, eller jag gör det i alla fall. Ullevi Tennisklubb är en klubb där vi vill att alla ska känna sig välkomna. När man kommer in till oss ska det kännas varmt och inte alls anonymt. Jag tycker, i min roll som klubbchef, att det är av yttersta vikt att våra gäster ska känna sig bra bemötta och verkligen tycka om att komma hit. Vi har alltid haft fokus på att vår personal och våra tränare ska ha hög social kompetens, vilket genomsyrar hela vår verksamhet.” 

Lars Sologub är klubbchef på Ullevi Tennisklubb sedan tio år tillbaka. Han har arbetat med idrott under hela sitt liv, först med 35 år i badmintonvärlden, för att sedan sadla om och jobba med tennis i rollen som klubbchef. Hans karriär inom badminton har tagit honom runtom hela världen och till flera olympiska spel, och han även varit förbundskapten för Svenska Badmintonförbundet.

”Jag känner en stark drivkraft för att arbeta med människor som vill utvecklas och verkligen brinner för det de väljer att göra”, säger Lars. ”Idrotten är fantastisk på det viset att den öppnar så många dörrar och man får träffa så många fantastiska människor. Inte så många vet att jag haft förmånen att besöka Buckingham Palace tre gånger och träffa drottningen av Storbritannien. Jag har fått resa mycket, lära mig nya språk, fått inblick i och förståelse för andra kulturer och knyta vänskapsband som kommer vara för livet. Det har alltid handlat om att göra ett bra jobb och leverera, men utifrån ett livsperspektiv har det varit väldigt förmånligt,” säger Lars.

Ullevi Tennisklubb har funnits sedan 1944 och har i dagsläget drygt 1100 medlemmar. Det är en renodlad tennisklubb med sju inomhusbanor och två utomhusbanor. Den nuvarande anläggningen stod färdig 1993, men ända sedan 1901 har man spelat tennis på den plats som anläggningen ligger på idag. Med andra ord är platsen ett av Sveriges äldsta tennisfästen.

”Vi har i dagsläget nästan 600 spelare i barn- och ungdomsverksamheten här och alla ska känna sig välkomna oavsett ambition. Vill du spela som hobby hjälper vi dig med det och vill du utvecklas att bli bäst i Sverige så vill vi kunna lösa det och stötta dig längs vägen. Vi tror mycket på att om man mår bra socialt hos oss kommer man fortsätta spela länge och det är ju toppen ur ett hälsoperspektiv.”

Då det är väldigt hög beläggning i hallen och på grund av platsbrist tvingas Ullevi TK tacka nej till över 100 barn per termin. Klubben är den i Sverige som har flest tränare per antal banor, med sex heltidsanställda tränare och ett 20-tal som arbetar som timanställda. Klubben strävar efter att ligga i framkant när det gäller utveckling av nya tränings- och tävlingsformer.

”Vi erbjuder all vår personal en individuell utvecklingsplan och kontinuerliga utbildningar för att stärka dem i arbetet de skall utföra hos oss”, säger Lars. Vi försöker att ha en helhetssyn på människan, både för personal och våra gäster. Vi vill skapa goda förutsättningar för dem som väljer oss och vi vill att alla ska kunna utvecklas till att bli sitt bästa jag, både som spelare och som person. Det finns mycket mer, men det är lite kärnan av vad jag försöker få fram. Alla ska ha en positiv upplevelse hos oss. Ur skratt och glädje till sporten föds motivation”, förklarar Lars.

Utöver tennisen har klubben ett stort fokus på olika klubbevenemang och aktiviteter just för att göra det lilla extra. Ett bra exempel på detta är ett stort gäng, de flesta pensionärer, som kommer och spelar hos klubben varje tisdag förmiddag och efteråt samlas i klubbrummet och fikar tillsammans. Har någon födelsedag uppvaktas det med tårta. Nästa vecka är det Lucia och då vi i gruppen har ett antal musiker och skådespelare kommer det bli ett härligt kalas. Gänget firar 20-årsjubileum i år och många medlemmar har varit med sedan starten.

”De skulle nog näst intill må dåligt om de inte fick komma hit varje tisdag,” skrattar Lars.

Framtiden för Ullevi Tennisklubb är i dagsläget delvis oviss då deras arrende på marken går ut om dryga två år. Det råder ingen tvekan om att hela klubben helst skulle vilja vara kvar i samma anläggning, men i dagsläget finns det ett par olika scenarion om hur tiden efter år 2020 skulle kunna se ut. Det är en spännande tid som kommer.

När jag pratat klart med Lars, får jag en stor kram och på vägen ut kan jag inte låta bli att stanna upp och känna in atmosfären på anläggningen. Jag måste säga att de verkligen lyckas med sin ambition, att skapa en väldigt välkomnande och varm atmosfär som gör att man gärna vill komma tillbaka igen.