MATCHi Meets Stefan Koch och Pontus Henryz

”Allting startade med att vi spelade padel ihop och båda kände att detta är ju hur roligt som helst. Det var diskussioner högt och lågt innan vi beslutade oss för att ta en hangar på 2000 kvadratmeter, fylla den med banor, betala en väldigt hög hyra innan någon knappt visste vad padel var”, säger Stefan. ”När vi startade 2013 var vi bland de första anläggningarna i Sverige och inte många var bekanta med sporten.”

”Nej, säger Pontus, det startade ju mycket tidigare än så. Vi är ju i grunden båda två misslyckade golfproffs. Vi var väl runt 19 år och spelade golf i olika klubbar, men träffades som motståndare i olika tävlingar bland annat.”

Jag har snackat med Stefan Koch och Pontus Henryz, som är två av delägarna till Padel Center i Göteborg och Borås, samt grundare av företagsnätverket Business & Sports Club. Business & Sports Club (förkortat BSC) är en företagsklubb, som grundades 2011. Idén är att tillföra affärsnytta för företagare, stärka relationer och helt enkelt arbeta för en förbättrad hälsa hos medlemmarna.

”Vi ville jobba med att förenkla inom affärsmässiga områden och tillföra affärsnytta genom seminarier, workshops och chefsgrupper”, berättar Pontus. ”Därefter ville vi även komplettera med sociala aktiviteter för att bygga relationer mellan företagare. I och med att vi båda är sprungna ur golfen var det naturligt för oss att börja där eftersom vi arbetade med nätverk på Albatross golfklubb. Där insåg vi den enorma potentialen i detta med att skapa nätverk och samtidigt som de utövar en sport även kunna hjälpa dem att göra lite business. Vi tog helt enkelt det bästa av det vi byggt upp, vilket var mycket inom golfvärlden, men då det är en väldigt säsongsbunden sport behövde tiden utanför säsong fyllas med andra aktiviteter och efter vi testat padel var det självklart för oss att det också skulle ingå i konceptet. Många idrottsklubbar vill göra just det som vi gör, men det finns i dag ingen som gör exakt det vi gör och konceptet har varit väldigt uppskattat.”

Stefan och Pontus har numera verksamhet i Göteborg, Borås samt även i Trollhättan där de samarbetar med 3PAC, som driver padelanläggningen där. De har många järn i elden – bland annat planerar de en utbyggnad av sin anläggning i Borås och har nyss lämnat in ansökan om bygglov för en sprillans ny hall på ännu en ort. I januari 2019 drar de även igång en ny satsning inom hälsa och träning.

”Folkhälsa är något vi vill jobba mer med, säger Stefan. Allt fler människor blir mer medvetna om sin hälsa och tycker det är roligt med träning. Vi kommer köra träningsgrupper med våra medlemmar där man startar med att genomföra en bodyscanning och kollar upp sina aktuella värden i kroppen. Därefter kommer man tillsammans med våra tränare köra både padel, men också rena fyspass som ger både ökad styrka, bättre kondition och rörlighet. Även möjlighet till kostrådgivning kommer finnas. Projektet kommer pågå under sex månader och därefter kommer nya mätningar göras så alla deltagare kan följa sin förbättring. Vi ska starta med 20 personer i början av nästa år och förhoppningen är att alla ska känna och se att de blir i bättre form under träningsperioden”, säger Pontus.

Padel Center har redan sedan start arbetat väldigt aktivt med att få upp sin beläggning på anläggningarna genom bland annat aktiviteter, abonnemang och sin businessklubb. Under tiden vi sitter och pratar kan man genom fönstret skåda några av hallens riktiga veteraner. Ett gäng på fyra pensionärer som spelat tillsammans flera år.

Nästa koncept som ska startas är Padel Academy, vilket kommer innehålla organiserad träning med olika inriktningar. Professionella tränare kommer köra både på deras egna anläggningar, men även hyras ut till andra anläggningar som kanske inte har samma möjlighet. Tränarna kommer ha fasta tider med exempelvis morgonträning, lunchträning och olika typer av divisionsträning.

Jag vill veta mer om vad de anser vara nyckeln till en bra beläggning och på den frågan svarar Pontus att för dem har framgångsfaktorn varit dels mixen av personlighetstyper hos dem som delägare men också stort fokus på företag och deras Business Club.

”Vi har delat upp oss och Stefan har fokuserat mycket på den dagliga driften av anläggningarna tillsammans med platschefen i Borås, Fredrik Bryngelsson, privatpersoner och aktiviteter för dem medan jag har jobbat väldigt mycket mot företagssidan, förklarar Pontus. Vi har väldigt många företag som är medlemmar i BSC och det har fått en spin-off effekt och många av dem har valt att till exempel skaffa abonnemang i padelhallen för sina anställda eller lagt sina event hos oss. Vi jobbar på ett annorlunda sätt med våra företagsmedlemmar med dels träningspass exklusivt för medlemmarna i BSC, men sen knyter vi ihop säcken genom att även ha en lounge inne i stan där vi kan ha andra aktiviteter som luncher, provningar och seminarier. När de väl är med i klubben så testar de också padel.”

Över året varierar beläggningen en del och för att jämna ut detta är deras egen liga där det i dagsläget är 80 lag som deltar.

”Vi har gått ihop med Trollhättan, Varberg, Pixbo och Borås och startat Västsvenska Padeltouren. Vi har haft fem deltävlingar och den sjätte kommer hållas i början av nästa år. Vi tror att detta är ett bra sätt att knyta ihop fler klubbar runtomkring våra trakter.”

Grabbarna på Padel Center har många tankar om framtiden och tror att inom en femårsperiod kommer padeln i Sverige att vara minst dubbelt så stor. Deras vision är att finnas på 4-5 olika platser i Västsverige med BSC som en integrerad del av varje anläggning. I dag är det dryga 160 företag som är med i nätverket och den siffran hoppas de kunna öka till 500.

Avslutningsvis frågar jag dem vad de skulle ge för råd till någon som står i begrepp att starta en egen padelanläggning. Båda funderar en stund och de svarar sedan:

”För att lyckas behöver man ett starkt koncept som är unikt, man behöver göra sin egen grej. Du behöver brinna för det du gör för som ägare av en hall jobbar du dygnet runt”, säger Pontus.

”Idag fick jag mitt första telefonsamtal klockan 04.20,” skrattar Stefan. Vi drivs helt enkelt av att vi verkligen älskar det vi gör.”