MATCHi meets Henrik Söderberg

Padel är en av de snabbast växande sporterna i världen och vi har träffat en av personerna bakom PDL Group, som är marknadsledande i Sverige. PDL grundades 2015 och drivs sedan dess av Henrik Söderberg, som är VD för företaget. Deras affärsidé är att vara en helhetsleverantör och genom dem finns möjligheten att köpa och bygga egna padelbanor. Deras koncept innefattar helhetslösningar såsom markarbete, banbyggnation samt att etablera och driva anläggningar.

I dagsläget har PDL Group 11 anläggningar under sitt paraply i Sverige, vissa helägda, andra delägda och några ägda av franchisetagare. Planen är att expandera med 8-10 hallar per år de under de kommande fyra åren.

  • Vi är inte främmande för att bli ett internationellt bolag. Från början var visionen att sprida padeln i Sverige, men nu är den att vi ska bygga padel i först Skandinavien, sen Europa och vem vet om det inte blir hela världen också, säger Henrik och skrattar till.

Henrik, som är 37 år, har en bakgrund inom tennis, men efter tidiga skador tvingades han sluta spela. På senare år har det stora intresset för padel vuxit fram. Han spelar en del själv, framförallt på senare tid och säger sig verkligen ha fått blodad tand nu när han och spelpartnern Johan Brunström har gått obesegrade ur sina två senaste turneringar.

Henriks personliga drivkraft säger han är att han gillar förändringar och inte är rädd för att satsa, vilket han anser är nyckeln till framgång:

  • Jag oroar mig inte så mycket, jag är inte sådan av naturen utan jag tänker positivt och vill framåt. Problem är något man övervinner, det är så man lär sig att komma vidare. Jag känner mig hoppfull och ser på framtiden med positiva ögon för jag tror att padel kommer bli jättestort och detta kommer bli en spännande resa. Mycket kommer hända de kommande fem åren för oss och säkert även för andra som verkar inom sporten.

Allt har tagit fart snabbt efter att PDL Group öppnade sin första anläggning i Frihamnen i Stockholm. Koncernen har fokuserat mycket på att få ut padel som sport och har hela tiden haft en bild av att de vill ha fler anläggningar. Målbilden har ändrats längs vägen och från att ha haft fokus på Sverige kikar de nu även på andra länder och delar av världen. Mer detaljer än så lyckas jag dock inte få ur honom i detta skede, utan han ler vid min fråga och säger med lurig blick att vi får vänta och se.

  • Vi som äger PDL är en bra grupp som möts i vår kärlek till sporten, alla fungerar bra ihop och har verkligen skitkul tillsammans, säger Henrik. Vi försöker att alltid vara så öppna som möjligt. Vi tror inte att man klarar sig helt själv utan man behöver hjälp av andra. Vi har ett koncept som fungerar bra och behöver rätt personer som kan driva anläggningarna för att allt ska fungera bra framöver. Nyckelordet för oss är familj. – oavsett hur stora vi blir så är grunden att vi ska vara som en familj som håller ihop, det är det som är vår styrka. Alla som jobbar med oss vill framåt och bidrar till att vi förbättras.

För Henrik är den personliga kemin och samhörigheten som man har i sin egen hall eller klubb av yttersta vikt. Miljön i hallen är även den av stor betydelse och inga anläggningar skall vara obemannade. Han tror därför på att hålla en hög bemanning med personal som även de brinner både för padel och för sina kunder. Dessutom är den lokala kännedomen och kunskapen är jätteviktig för att det ska kunna gå snabbt för en anläggning att komma igång och drivas på ett bra sätt.

Anläggningarnas verksamhetschefer löser problem på olika sätt och kan ta mycket hjälp av varandra. För att stärka det samarbetet betonar Henrik att det är viktigt att lyfta positiva exempel mellan anläggningarna och dela erfarenheter med varandra, och även att de alla tillsammans står för nya idéer.

  • Som marknadsledare måste man hela tiden prova nytt, säger Henrik. Bekräftelse får vi när vi ser någon annan prova samma sak som visat sig framgångsrikt hos oss. Det gäller att prova sig fram och våga göra misstag. Vi jobbar stenhårt för att skapa en bra grund för padel i Sverige, vi kommer fortsätta utmana och förfina vårt koncept för att sporten ska kunna växa på bästa sätt. Ingen vet vad som händer imorgon, det är vårt jobb att se möjligheterna – framtiden är spännande!